ארכיטיפ זה הוא שומר ומגן החיים, החל מהילדים והמשפחה ועד כדור הארץ (אמא אדמה).
יש היבטים שונים של ארכיטיפ האם:
אמא טבע (גאיה), אלת החיים, השומרת על הסביבה והעולם. היא נחשבת כבעלת כוח רב, וכאשר סערות מותירות אחריהן הרס וחורבן, היא נתפסת כזועמת, נעשית קאלי, האלה ההינדית הכועסת.
האם העובדת, ארכיטיפ שהתפתח בימינו והמשקף את המשבר שחוות נשים רבות שרוצות להיות נשות קריירה ואמהות מסורות.
האם האלוהית – הקיימת ברוב המיתוסים והדתות ומתגלמת במדונה.
צל האם יכול להופיע כאם חונקת, מתעללת או נוטשת. האם החונקת אינה מאפשרת לילדיה להתפתח מבחינה רגשית ונפשית ותכופות מחדירה בהם רגשות אשם על שעזבו אותה. אם מתעללת או נוטשת פועלת בניגוד לחוקי הטבע בכך שהיא פוגעת בילדיה.
* כדי לכלול את ארכיטיפ זה בנבחרת האינטימית שלך אינך צריכה להיות אמא ביולוגית אך צריך שיהיה לך צורך חזק להגן על הסביבה ולטפח אותה, כולל גינון או קשר לאמא אדמה, או צורך להגן על בעלי חיים.
התכונות שמתקשרות לארכיטיפ זה יכולות לבוא לידי ביטוי גם כהולדת ספר או רעיון. יש גברים שמתחברים ל"מר אמא", גירסה נוספת של ארכיטיפ האם.
סרטים: סופיה לורן ב"שתי נשים"; אירין דון ב"אני זוכרת את אמא"; סאלי פילד ב"מקום בלב"; אן בנקרופט ב"זולל הדלעת"; קתרין הפברון ב"לפתע בקיץ האחרון" (צל); פיי דאנאווי ב"אמא יקרה" (צל); אנג'לה לנסבורי ב"השליח ממנצ'וריה".
מחזות: "אמא קוראז'" מאת ברטולד ברכט; "מדיאה" מאת אוריפודס; "ביבר הזכוכית" מאת טנסי ויליאמס.
דת/מיתוסים: האם מופיעה בכל המיתוסים והמסורות הדתיות, בדרך כלל כאם האלוהית. להלן כמה דוגמאות:
לאקשמי, דורגה, גאלי (הינדואיזם); מרי/מרים (נצרות/איסלם); שרה, רבקה, לאה ורחל (יהדות); דמטר (המיתולוגיה היוונית); איזיס (מצרים); סיבל (אלת הפוריות באנטליה העתיקה, הידועה גם כאם הגדולה).