לחצו לפתיחת תפריט ארכיטיפים

ארכיטיפ שוטה

ארכיטיפ השוטה/ליצן הינו אחד הארכיטיפים העיקריים ויש לו כמה מאפיינים: הוא גורם לאנשים לצחוק, גורם להם לבכות, לובש מסיכה שמסתירה את רגשותיו האמיתיים, מעביר מסרים המבקרים את החברה באמצעות הומור.

השוטה/ליצן הוא לרוב גבר, אם כי יש נשים מעטות שמגלמות תפקיד זה בספרות או בתיאטרון. ניתן להסביר זאת בגישה החברתית המקובלת שקושרת חולשה וחוסר שליטה עם גבר המבטא רגשות. לכן, כדי להביע את רגשות, הגבר צריך ללבוש מסיכה, שלעיתים קרובות מראה פנים בוכות. הליצן מרשה ללב לדבר, דברים שהשכל והאגו לא יכולים לומר, והמסיכה שומרת על האדם במקום בטוח.

הליצן מדבר לקהל הרחב, משקף את רגשות הקהל, גורם להם לצחוק כשהוא מציג באופן סאטירי משהו שהם יכולים להתחבר אליו כקולקטיב, או ע"י הצגת אבסורדיים חברתיים. באופן כללי, המסרים שהליצן מביא באמצעות הומור רציניים ביותר ולעיתים קרובות מבקרים את הצביעות שבאדם ובתחומים מסויימים בחברה. בזכות המסיכה שהוא לובש, מותר לליצן, ואפילו מצפים ממנו, לחצות את הגבולות המקובלים בחברה, וכך הוא מייצג את מה שהאנשים היו רוצים לומר או לעשות בעצמם.

שוטה מתקשר להבאת חוכמה למעגלי כוח. ליצן החצר מופיע כשוטה בחצר המלוכה. משום שאף אחד לא יכול לקחת את השוטה ברצינות ברמה הפיזית, הוא מורשה להיכנס למעגלי הכוח החזקים ביותר. בזמן שהוא מבדר את המלך עם התנהגות שערורייתית, השוטה בעצם מעביר מסרים שהמלך מוכן לקבל. בזמנים עברו הוא היה לפעמים  האדם החזק ביותר בחצר המלוכה.

לסאטיריקאים פוליטיים יש לעיתים קרובות ארכיטיפ דומיננטי של השוטה, שחושף את המניעים של אנשי השררה הבכירים ביותר באומה בצורה שאינה גוררת אחריה עונש, עונש שהיו מקבלים אזרחים פשוטים אם היו מעירים הערות דומות.

דמות הטיפש מהאגדות קשור לארכיטיפ השוטה, ואף כי הוא בחור פשוט, הוא פועל מתוך כוונות טובות ולעיתים זוכה לגמול על כך. דמויות מודרניות בסרטים כמו פורסט גאמפ והאחות בטי, מגלמים היבט זה של הארכיטיפ שאינו מעניק חוכמה אלא נדיבות ופשטות.

צל השוטה מופיע כלעג אכזרי או כבגידה, במיוחד כהפרת אמון שניתן לו באמצעות גילוי סודות של האנשים שבטחו בו. הוא מופיע כאשר הוא יודע את האמת אך הולך נגדה.

* שקול האם אתה משתמש בהומור שקשור לכוח.  במיוחד יש לחפש דפוס התנהגות בסיסי שחשוב להגנתך האישית ולהישרדותך. האם "הליצנות" מהווה ערוץ חיוני לביטוי רגשותיך. האם, כמו השוטה, אתה מביא אמת למעגלים פנימיים או לאנשים שעיוורים לה.

סרטים: דני קיי ב"ליצן החצר"; בסטר קיטון ב"הנווט", "שרלוק הצעיר", "הגנרל"; צ'רלי צ'פלין ב"הקרקס", "הבהלה לזהב"; ג'ולייטה מסינה ב"לה סטרדה"; ברברה סטרייסנד ב"מה נשמע, דוק?"; רנה זלווגר ב"האחות בטי"; וודי אלן ב"זליג"; וויליאמס רובינס ב"פישר קינג"; טום הנקס ב"פורסט גאמפ".

שחקנים: רובין וויליאמס, ג'וני דפ מגלמים לעיתים קרובות את השוטה/הליצן.

ספרים: "דון קישוט" מאת מיגואל דה סרוונטה; "גימפל השוטה" מאת יצחק בשביס זינגר; "האוטוביוגרפיה של הנרי השמיני עם הערות של ליצן החצר שלו" מאת מרגרט ג'ורג'.

אופרה: "הליצנים" מאת ליאונקבלו.

דת/מיתוסים: מולא נאסר א-דין או הוג'ה א-דין (דמות סופית במצרים, אירן וטורקיה, חצי קדוש חצי שוטה, המתנהג כשוטה כדי ללמד דברי חוכמה); סר דגונט (ליצן החצר של המלך ארתור, שקיבל תואר אבירות בתור בדיחה, ונלחם בגבורה בתחרויות); זאב הערבות (באגדות האינדיאנים).