לחצו לפתיחת תפריט ארכיטיפים

ארכיטיפ מציל

בהיבט המעצים שלו, ארכיטיפ המציל עוזר לאנשים במצוקה, ולאחר שמסיים את משימת ההצלה שלו, הוא מסתלק, לא מצפה לתמורה. בניגוד למטפל, ההצלה היא משהו זמני, כמו המציל בבריכה, כאשר המציל "קופץ למים", מציל את הטובע ובזה נגמר תפקידו, לא ממשיך בקשר עם הטובע.

המציל מעניק כוח ותמיכה, אשר מאפשרים לאנשים לשרוד במצבים קשים, בשעת משבר או בתהליכים בהם אין להם את כושר ההתמדה או את הידע הפנימי כדי להתמודד איתם בעצמם.

שלא כמו האביר, שלו הוא קרוב, ארכיטיפ המציל נפוץ יותר בקרב נשים, במיוחד בהיבט הצל שלו.

הרבה פעמים נשים מצפות, בקשר רומנטי, לבסס קשר אינטימי ע"י הגשת תמיכה רגשית לגבר, עם אג'נדה סמויה שהגבר ישיב ברגשות דומים. קשרים רומנטיים אלה נידונים לכשלון, משום שהמצילה מקווה שהאדם "שהצילה" ימשיך להזדקק לה, אחרת היא תאבד מערכה. יש גם גברים, אשר הקשר שלהם עם בנות זוגן מבוסס על טיפול באשה, קשר אשר, בסופו של דבר, נידון לכישלון.

ריפוי והעצמה של המציל שבתוכנו הוא אתגר רגשי נפוץ, משום שהצורך שלנו לכך שנזדקקים לנו הינו חיוני לטבענו. רוב האנשים יכולים להזדהות במידה מסויימת עם המאפיינים של ארכיטיפ זה, אשר קרוב לאביר, למרפא, לגיבור ואפילו למשרת. אם אתם נמשכים לארכיטיפ זה, השוו אותו לארכיטיפים הנ"ל, לפני שתחליטו לצרף אותו לקבוצה האינטימית שלכם

צל המציל מניח שהאדם ש"הציל" יחזיר לו טובה, מתכוון להשאיר אותו כמי שימשיך להזדקק לו.

* התבוננן/י האם תמיד ביקשת לעזור לאלה שבסכנה, בין אם מתוך דאגה לזולת או מתוך מניעים אנוכיים.

סרטים: סיגורני וויבר ב"הנוסע השמיני"; טום הנקס ב"להציל את טוראי ראיין"; ג'ייסון גדריק ב"נשר הברזל".

טלוויזיה: "הפרש הבודד".

דת/מיתוסים: בידאדארי (במיתוס מהאי יאווה, נימפה יפה, המשתמשת בידע הקסמים שלה להצלת הגיבור ממצב מסוכן ונישאת לו); לנסלוט (אביר השולחן העגול המציל את גווינבר, איתה הוא מנהל פרשית אהבים, כאשר המלך ארתור מאיים להוציאה להורג בעוון ניאוף); בראן (באגדה וולשית, ענק המציל את אחותו בראנוון מעריצותו של בעלה האירי).