כיום, אנו משתמשים במילה זו לעיתים קרובות ככינוי לאדם הבולט בתחומו, או לכל אדם נדיב. האגדה למבוגרים "הנסיך הקטן" מאת אנטואן דה סנט אקזיפרי, מעניקה לדימוי הנסיך גוון של מישהו שהינו חוקר תמים מלא התפעלות.
אך נסיך אמיתי הוא מושל מתאמן אשר משרת את האנשים שינהיג ביום מן הימים, בין אם מדובר בממלכה אמיתית, סימלית או רוחנית, כמו במקרה של הנסיך סידהארטה לפני שנעשה בודהא.
תכונות של נדיבות, הגינות, חמלה וחוכמה צריכות להיות מאוזנות היטב.
צל הנסיך יכול להופיע כאדם צעיר שסבור שמגיעות לו זכויות יתר, אשר משתמש בעמדתו ובכוחו לקידום ענייניו הוא, ללא התחשבות בצרכים של אחרים. מופיע גם כמי שעומד לרשת אימפריית רשע ולוקח על עצמו את כל המאפיינים השליליים של ה"מלך", כמו הדמות של מייקל קורלאונה ב"הסנדק". ספרו של מקיאוולי "הנסיך" היה מדריך כיצד להשתמש בכוחו של מנהיג בצד הצל, למען תועלתו וקידומו האישי בלבד ומבלי להתחשב בצורכיהם של האחרים.
* חפש היסטוריה של הכנה למנהיגות בתחום מסויים אחד.
סרטים: לורנס אוליבייה ב"הנסיך ונערת השעשועים"; הנרי פונדה ב"ליידי איב"; ג'וזף קוטן ב"בת האיכר"; פול ניומן ב"חתולה על גג פח לוהט"; רוברט רדפורד ב"כך היינו" אנתוני פרקינס ב"פאדורה".
מחזות: ביף ב"מותו של סוכן" מאת ארתור מילר.
ספרים: "בן המלך והעני" מאת מרק טווין.
אגדות: "היפייפיה הנרדמת", "לכלוכית".
דת/מיתוסים: ראמה (נסיך איודהיא, הגלגול השביעי של ווישנו וגיבור האפוס ההינדי ראמאינה); שוטוקו (נסיך יפני שנחשב כגלגלו של סידהארטה, הבודהא); קסוצ'יפילי (אל אצטקי של הפרחים, התירס, האהבה, היופי והשירים, שפירוש שמו "נסיך הפרחים"); בעל זבוב (במקור האל המגן של הפלישתים והכנענים שפירוש שמו "נסיך בעל", שהמסורת היהודית-נוצרית הפכה אותו לשד, לנסיך החשכה).